Verpakken van vloeistoffen: de logistieke impact op uw onderneming

Al bijna zestig jaar is Vermeulen Ingenieursbureau, als agent van Haver & Boecker, actief op het gebied van verpakkingsmachines voor zakgoed. Daarnaast is Vermeulen Ingenieursbureau sinds 1984 agent voor Feige Filling in Nederland en sinds 2011 ook voor Vlaanderen. In de afgelopen 34 jaar heeft Vermeulen Ingenieursbureau al honderden afvulprojecten voor klanten mogen realiseren.

Elk bedrijf kent zijn eigen uitdagingen en we staan altijd met een oplossing klaar. Zo vragen ze ons vaak naar de verschillen tussen een project voor het afvullen van vloeistoffen en een project voor het verpakken van vaste stoffen.

In deze blog lichten we dit onderscheid verder toe.

 

Verpakkingsmaterialen voor vloeibare producten

Een van de belangrijkste verschillen tussen het verpakken van vloeistoffen en vaste stoffen is de logistieke impact van de verpakkingsmaterialen.

Vloeibare producten worden namelijk nog steeds vaak in verpakkingen met vaste vorm verpakt, zoals jerrycans, vaten en IBC-containers. En die nemen veel ruimte in beslag.

Vermeulen Ingenieursbureau heeft ook machines in het assortiment om vloeibare producten in zakken te verpakken. Hierdoor wordt de ruimte beperkt wanneer de verpakkingen leeg zijn en opgeslagen moeten worden. De mogelijkheden binnen deze markt zijn echter zeer beperkt. Dit komt doordat de eindverpakkingen niet vormvast zijn en moeilijk te hanteren. Dit maakt palletiseren enorm lastig.

 

Logistieke impact

Het verpakken van vloeistoffen in verpakkingen met een vaste vorm heeft een behoorlijke impact op uw opslagcapaciteiten. Er is bijvoorbeeld veel ruimte nodig voor lege verpakkingen. Jerrycans, vaten en IBC-containers behouden immers hun vorm, ook als ze leeg zijn. Houd hier daarom rekening mee bij het plannen van een afvulinstallatie voor vloeistoffen.

Daarnaast is het belangrijk om vooraf na te denken over de meest efficiënte oplossing voor de aanvoer van verpakkingen. Als u ervoor kiest om de vaten los gestapeld van elkaar aangeleverd te krijgen in een trailer of wisselbak, houdt er dan rekening mee dat het automatisch lossen een aanzienlijke investering vergt.

 

Voldoende afstelplaatsen

Tot slot is het van belang om rekening te houden met voldoende afstelplaatsen voor wissellaadbakken of trailers, zodat de lading snel en efficiënt gelost kan worden.

Een afstelplaats is een plek waar de oplegger of afzetbak geplaatst wordt en waar bijvoorbeeld vaten gelost worden om naar de vulmachine te brengen.

Normaal bevat een afzetbak of trailer één type vat. Vaten zijn er echter in allerlei soorten en maten. Zo hebben ze verschillende volumes ( 60L, 216L , 225L , 250L) , hebben ze verschillende wandsterktes, bestaan ze uit verschillende materialen (staal of PE) en hebben verschillende kleuren en coatings. U heeft dus al snel veel afstelplaatsen nodig om de grote verscheidenheid aan vaten te lossen.

“Hadden we toch maar voor meer afzetposities gekozen”  is dan ook een opmerking die we bij veel van onze klanten horen.

 

Meer info over het verpakken van vloeistoffen?

Afhankelijk van het product en de beschikbare ruimte, kunt u een afweging maken welke verpakking het meest geschikt is voor uw vloeistoffen. Vermeulen Ingenieursbureau helpt u graag om de juiste oplossing voor uw situatie te vinden.

We hebben al honderden projecten op het gebied van vloeistoffen afvullen gerealiseerd, in zowel Nederland als België. Door deze projecten beschikken we over enorm veel ervaring. Voor zowel basic als high turnkey-oplossingen zijn wij uw partner.

Bovendien voeren wij niet alleen een project uit, maar beschikken ook over een team van Nederlandstalige service engineers die u adviseren en ondersteunen.

Wilt u meer informatie over het verpakken van vloeistoffen? En bent u op zoek naar de juiste verpakkingsoplossing voor uw onderneming? Bel dan naar +31 492 47 23 20  voor een persoonlijk, vrijblijvend en kosteloos advies.

Of stel uw vraag via het onderstaande contactformulier.

Heeft u een vraag of wilt u onze machines testen?

Vul vrijblijvend het formulier in voor meer informatie en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Onze merken

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten