Trends op het gebied van afvulmachines

Vermeulen Ingenieursbureau is sinds 1961 actief als agent voor industriële afvulmachines. Wij werken nog steeds (grotendeels) met dezelfde leveranciers als waar we in 1961 mee zijn gestart: iets waar wij bijzonder trots op zijn.

 

Industriële afvulmachines

Een industriële afvulmachine is een ruim begrip: wij verstaan hieronder de zakkenvulmachines van Haver & Boecker en Behn+Bates en de afvulmachines van Feige voor het verpakken van vloeibare of pasteuze producten in emmers, jerrycans, vaten en IBC’s.

 

Welke trends zien wij op het gebied van afvulmachines:

Algemene trend in afvulmachines:

 • De tendens van semiautomatische afvulmachines naar volautomatische afvulmachines blijft zich steeds verder doorzetten. De eenmalig hogere investering wordt vaak al binnen 2-3 jaar terugverdiend door een besparing op loonkosten en een betere ergonomie voor de operator.
 • Investeringen in een betere bescherming tegen stof en dampen voor de operator worden gelukkig steeds vaker als vanzelfsprekend geaccepteerd en ook gerealiseerd.
 • Daarnaast is ook bij afvulmachines een trend te zien naar industrie 4.0; op dit gebied hebben wij al diverse projecten gerealiseerd en informeren wij u graag over de mogelijkheden.
 • Geen industrie 4.0, wij zien bij enkele klanten ook een tegengestelde ontwikkeling waar men absoluut geen verbinding met internet of data communicatie naar buiten toestaat. Deze strikte policy heeft tot gevolg dat men bij een storing geen remote support mag leveren en wij dus altijd naar de locatie moeten gaan.

Trends in zakken vulmachines:

Al tientallen jaren hebben we een zeer uitgebreid assortiment aan zakkenvulmachines voor producten tussen de 5 en 50 kg. De ventielzakmachines die Haver & Boecker al ruim 80 jaar levert zijn steeds verder verfijnd, tegenwoordig steeds vaker voorzien van automatische zakopsteek-automaten en inline ultrasoon sluitsystemen waardoor er een schone zak uit de machine komt.

 • De vraag naar zakkenvulmachines die ook 50 kg zakken kunnen verpakken wordt steeds minder. De 50 kg zakken worden ook voor exportorders steeds minder gangbaar.
 • De trend van lagere zakgewichten dan de 25 kg is duidelijk en de vraag naar zakkenvulmachines voor 10-25 kg stijgt.
 • De ventielzak blijft een veel gebruikte zak voor het verpakken van poeders en microgranulaten, wel is er een duidelijke tendens zichtbaar richting het verpakken in buisfolie. De door Haver & Boecker ontwikkelde Adams technologie maakt het mogelijk poedervormige producten ook met hoge capaciteiten in PE buisfolie zakken te verpakken.
 • Om de beschikbaarheid van de machine hoger te maken zijn er steeds betere bedieninterfaces met on screen instructies: dit om storingen snel te verhelpen zonder hulp van de technische dienst.

Belangrijke voordelen van de nieuwe Adams technologie:

 • Waterdichte zakken
 • Houdbaarheid van het product is langer
 • Minimaal folieverbruik en daardoor bij iedere zak een besparing in foliekosten
 • Aanzienlijke besparing in kosten van de verpakking t.o.v. andere leveranciers
 • 100% recyclebare folie.

Trends in afvulmachines voor vloeistoffen:

30 jaar geleden was de verwachting dat IBC’s sterk zouden groeien en de vraag naar vaten steeds minder ging worden. Deze verschuiving is niet erg groot gebleken. Wij leveren nog steeds veel vulinstallaties voor het afvullen van vaten.

 • De laatste 4 jaar zien wij een verschuiving van de investeringen, van aparte vulmachines voor vaten en IBC’s naar automatische pallet vulmachines waar zowel vaten als IBC’s automatisch op afgevuld kunnen worden.
 • Hogere eisen aan de traceerbaarheid van producten o.a. door het toepassen van RFID smart labels en tags.
 • Door meer productspecifieke leidingen naar de vulmachines te voorzien, wordt het spoelen geminimaliseerd. Door de snel wisselbare vullansen van Feige kan men binnen een minuut omschakelen naar het volgende product.
 • Steeds vaker worden wij gevraagd een turn key project te leveren.
Vermeulen Feige palletvulmachine vaten IBC's

Heeft u een vraag of wilt u onze machines testen?

Vul vrijblijvend het formulier in voor meer informatie en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Onze merken

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten